Je bekijkt nu Waarom ‘gelukkig zijn’ niet het goede doel is

Waarom ‘gelukkig zijn’ niet het goede doel is

Dit is misschien een beetje controversieel, maar luister naar me. Het vinden of creëren van geluk zou niet je uiteindelijke doel in het leven moeten zijn.

“Maar Marlon, waarom?! Ik ben blij dat je het vraagt.

Je hoeft dit niet van mij of iemand anders te horen omdat je het zelf hebt ervaren: Geluk is een vluchtige emotie, een specifieke afgaven van neurologische chemicaliën in je hersenen die je een bepaald gevoel geven. Hetzelfde geldt voor liefde, verdriet, woede en andere emoties die we regelmatig voelen.

Omdat het een neurologische toestand is, kan en zal het niet blijvend zijn. Hoe gelukkig men ook lijkt te zijn van een leven, hoeveel geld er ook op een bankrekening staat, hoeveel strandhuisjes of exotische auto’s je ook hebt, een mens kan nooit 24/7 gelukkig zijn.

Ongeacht onze buitenste schil of sociaaleconomische status, leven we allemaal in dezelfde menselijke conditie en ervaren we allemaal dezelfde ups en downs.

Dit betekent dat geluk nooit echt een einddoel kan zijn, omdat geluk het ene moment hier kan zijn, en het volgende moment weg. Deze onvermijdelijke realiteit kan je het gevoel geven dat je je doel niet bereikt hebt.

Zie je waar ik heen wil?

Door deze logica kan je nooit permanent gelukkig zijn. Je krijgt te maken met verlies, ontberingen, uitdagingen, uitdagingen, mislukkingen – dingen die dat geluk van je wegnemen. In die tijd zul je je het gevoel hebben dat je achterblijft met het ding dat je ooit had, maar dat je op de een of andere manier leek te verliezen.

Het is gemakkelijk om te zien hoe dit kan laten je het gevoel onvervuld, want je zult je afvragen of je ooit echt het mythische geluk dat zo veel mensen projecteren op hun sociale media voedt te bereiken.

Tip: Ook zij kunnen niet 24/7 gelukkig zijn, want dit geldt ook voor hen.

Dus, is het leven gewoon hopeloos dan? Gooien we de handdoek in de ring en gaan we verder langs ons beige leven door gewoon te accepteren dat dit alles is wat we krijgen? Nee.

Wat je moet nastreven is voldoening. Wanneer ik werk met mijn privé coaching klanten, richten we ons op het vinden van voldoening door vooruitgang te boeken. Door te leren en nieuwe vaardigheden te verwerven. Door doelen te verpletteren en vervolgens nieuwe doelen te stellen.

Het verwerven van een nieuwe vaardigheid, meer bijdragen in de maatschappij, of ‘nuttiger’ worden voor de wereld heeft een uniek voordeel ten opzichte van geluk: Ze zijn onomkeerbaar.

Als je eenmaal een nieuwe vaardigheid hebt verworven, heb je die vaardigheid voor altijd in je zak (in de veronderstelling dat je hem niet verspilt).

Als je eenmaal bijdraagt aan een persoon of een zaak, kan die bijdrage niet meer ongedaan worden gemaakt.

Als je een doel eenmaal bereikt hebt, kan je het niet ‘ongedaan maken’.

En het mooie van vooruitgang is dat er altijd meer te doen is. Je kunt nooit zonder dingen komen te zitten om te leren, te doen of te bereiken. Dit betekent dat het niet zo vluchtig kan zijn als geluk is. Het is een permanente voorwaarde om een schepsel van leren en groeien te zijn.

Voldoening en vooruitgang nastreven is, wat ik geloof, de ondergewaardeerde weg te zijn die mensen echte voldoening in hun leven brengt. Iedereen die ooit miljoenen of miljarden dollars heeft verdiend, maar zich nog steeds leeg en verloren voelt, zal je dit vertellen. Succes is niet het antwoord – maar het zal je meer mogelijkheden en mogelijkheden geven om je te vervullen door zelfstudie en leren.

Dus, ja, waardeer je geluk. Waardeer uw monetaire en materiële prestaties, je hebt ze verdiend. Maar, plaats nooit je eigenwaarde of identiteit in de handen van een van beide.

Mijn overleden grootmoeder (rust in vrede) zei altijd dat je nooit met iemand moet trouwen voor hun haar, hun tanden of hun geld, omdat ze het allemaal kunnen verliezen.

Hetzelfde geldt voor geluk of financieel succes. Het ziet er en klinkt geweldig op papier, maar als je te veel investeert in een van beide, zult u worden verpletterd als het weggaat.

Voldoening en een nuttige skillset, echter – zijn voor altijd van jou.

Dit is een zeer interessante TedTalk over geluk: