Je bekijkt nu Het #MeToo schandaal van Harvey Weinstein zou elke man moeten wakker schudden

Het #MeToo schandaal van Harvey Weinstein zou elke man moeten wakker schudden

Harvey Weinstein, de Hollywood-film-magnaat die tot chronisch seksueel roofdier en allround klootzak is uitgeroepen, is helaas helemaal geen verrassing. Als je hebt opgelet ten minste.

Helaas is het niet alleen een Hollywood-probleem. Het is niet een probleem alleen van deze tijd. Hij is het nieuwe gezicht van een ongebreideld virus dat sinds … het begin van de mensheid in de mensheid heeft geleefd: Het recht van mannen op het lichaam van vrouwen.

De alomtegenwoordige veronderstelling dat simpelweg omdat je geld, of succes, of macht, of zelfs een grotere fysieke gestalte (in zijn geval, veel groter …) hebt, dat je kunt doen wat je wilt met vrouwen. Het is dezelfde mentaliteit die je doet denken dat je ze gewoon…. ‘bij het poesje kunt pakken’.

Veel te lang hebben de mannen hierover gezwegen. Misschien denken ze niet dat het hun probleem is. Misschien ontkennen ze dat het zo’n welig tierende kwestie is. Misschien willen ze hun ‘man-kaart’ niet verliezen door een andere man te vertellen dat zijn daden onaanvaardbaar zijn.

Jarenlang heb ik gezegd dat er meer mannen bij vrouwen moeten staan en dat het nu meer in het oog springt dan ooit tevoren. Deze tragedies komen eindelijk aan het licht en hopelijk slaan ze mannen in het gezicht op een manier die ze niet kunnen negeren.

Dit zijn je vriendinnen, zussen, moeders, vrouwen, vrouwen, dochters . Dit zijn vrouwen van wie je houdt. Vrouwen waarmee je in een relatie staat. Vrouwen die je opvoedt. Vrouwen die je in de coffeeshop aan het kletsen bent. Vrouwen die rondlopen alsof er niets aan de hand is. Dit raakt bijna iedereen – hoewel velen hebben gezwegen over hun ervaringen. Als dat je niet woedend maakt, dan weet ik niet wat wel. Bijna niets anders maakte mij boos tot in mijn diepste wezen als de gedachte aan een vrouw die ik zorg over wordt geschonden of misbruikt, of het nu emotioneel of fysiek. Er is absoluut geen excuus om een ander mens te gebruiken voor je eigen persoonlijke gewin of verlangen. Er is geen enkele rechtvaardiging voor het ontmenselijken van iemand tot het punt dat hij of zij gewoon als een object dient om een fantasie te vervullen. Dit is het deel dat mensen kwaad gaat maken: Vrouwen kunnen het niet tegenhouden. Op enorme schaal, als een epidemie, kunnen vrouwen zelf de vloedgolf van mannen die op deze manier dagelijks opereren niet stoppen. Als ze dat hadden kunnen doen, hadden ze dat al gedaan.

Het zijn mannen die moeten opstaan en de ‘kleedkamerpraatjes’ moeten stoppen, want als we grapjes kunnen maken over seksuele intimidatie, is dat een manier om het toe te staan. Het is een manier om onze medemensen toestemming te geven om ‘door te gaan, omdat ze het niet echt erg vindt’. We moeten elkaar ter verantwoording roepen. Het maakt me verdrietig en uitgeput om deze verklaring weer eens te moeten schrijven, en terwijl ik lees over meer verhalen die zich aandienen, begin ik mijn handen in de lucht te gooien en me af te vragen of dit gevecht ooit gewonnen kan worden. Maar dan realiseer ik me dat als degenen die aan de goede kant stoppen met vechten, degenen die aan de slechte kant staan, vrij spel hebben om te doen wat ze willen. Als de held ophoudt met vechten, wint de schurk. En dat kunnen we gewoon niet hebben.

Wat kunt u doen om te helpen? Stop met lachen om grappen over seksuele intimidatie. Zeg mensen dat het niet cool is. Geef de vrouwen in je leven de vrijheid om met je te praten over wat ze moeten doen, zonder oordeel. Ga achter hen staan en steun hun strijd. Neem de strijd voor hen niet over, want ze hebben je niet nodig (en willen ook niet), maar wees hun bondgenoot. Wees een kracht in de wereld die zich verzet tegen onrechtvaardigheid. Rechtvaardigheid is niet alleen iets wat je voelt als het je direct raakt, als je jezelf een goed mens noemt, dan voel je het als het gericht is in de richting van iemand anders. Het is tijd voor meer mannen om op te staan, niet alleen voor vrouwen, maar ook voor wat juist is.